HTML

szabadság és szolidaritás

Ha Te is egyetértesz, neved elküldésével csatlakozz a következő e-mail címen: szabadsagszolidaritas@gmail.com A magyar liberalizmus válságos időszakát éli. Sokan figyeljük aggódva az országban zajló történéseket, s azt, hogy nincs világos, hiteles liberális válasz a szabadságot és szolidaritást támadó erők előretörésére. Az SZDSZ mai állapotában nem alkalmas a liberális elvek képviseletére. Telik az idő az európai parlamenti választás óta, de ez alatt az SZDSZ formális és informális vezetése csak azt demonstrálta, hogy nem tud, vagy nem akar cselekedni az önazonosságát és szavazóit vesztő párt megújítása érdekében. Felelősségvállalás, gyökeres belső változások nélkül nem is lehetséges a megújulás. A szerepek újraosztása semmit sem ér, ha közben nem változik a működés, nem szűnik meg az elvtelen sodródás. Alapértékeinkhez való viszonyunk tisztázása nélkül megszűnik a magyar liberális mozgalom. Ma már nem az SZDSZ sorsa a tét, hanem a magyar liberalizmusé. Ezt felismerve tartottuk fontosnak, hogy megfogalmazzuk gondolatainkat, a múltról, felelősségünkről, az országról és azokról az értékekről, melyek számunkra, liberálisok számára fontosak. A liberális értékek tagadására épülő utat már többször bejárta Magyarország. Tudjuk, hová vezet, éppen ezért nem engedhetjük, hogy a hazánk újból erre az útra lépjen! Nem engedhetjük azt sem, hogy a liberalizmus ügye az SZDSZ válságának és hiteltelenségének áldozatává váljon.

Friss topikok

  • borbelykati: @amurihal: Bocsi, sokáig nem jártam erre, csak most. Tudod, én nem értesülve vagyok, hanem tapaszt... (2009.08.06. 23:39) Megújítható az SZDSZ?
  • Liberté, Egalité, Fraternité!: Nem lehet a Budaházy melletti szimpátiatüntetést "bűnpártolásnak" tekinteni. Egyrészt Budaházy jog... (2009.07.15. 16:48) Szabadság kontra gyűlölet

Linkblog

Szabadság kontra gyűlölet

2009.07.06. 13:05 :: szabadsagszolidaritas

Liberálisok vagyunk, a szabadság hívei: a gondolat, a szó, a tett szabadságát valljuk.
 
Nem gondoljuk azonban, hogy a szabadság mindenkit mindenre, sőt, akármire feljogosít. Arra bizonyosan nem jogosítanak fel a liberális elvek, hogy az egyik ember szabadsága másvalakit korlátozzon saját szabadságában vagy, hogy egy csoport szabadsága más csoportok szabadságát rövidítse meg. Olyan törvényeket akarunk, amelyek ezt az elvet rögzítik és olyan jogalkalmazást, amely ezt az elvet érvényre juttatja.
 
Ebből adódóan nem tartunk védelemre érdemesnek akármilyen nyilvános megszólalást. Történelmi hibának tartjuk, ha a gyűlöletkeltés a jog eszközével visszaélve törvényes védelmet kap, illetve ha a jogalkalmazók nem használják azokat a jogi normákat, amelyek megakadályozhatnák a gyűlölet terjedését. Felelőtlenség és ostobaság, ha egy társadalom nem tesz semmit a gyűlölet, a kirekesztés, a megbélyegzés elharapózása ellen. A jogvédelem nem a gyűlölködők, a jogállam ellenségeinek védelmezését jelenti. Meghal az a demokrácia, amelynek nincs jól működő immunrendszere, amely nem ismeri fel ellenségeit, amely a szabadság részének tekinti a demokratikus gondolkodás megsemmisítését.
 
Július 2-án a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen megszüntette a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet. A Jobbik elnöke – aki egyben a megszüntetett Egyesület vezetője – ezt követően úgy nyilatkozott, hogy a Gárda tovább masírozik, lényegében tehát folytatja tevékenységét. Két nappal később „szimpátiatüntetést” tartottak Budapesten a Köztársaság alapelveit nyíltan tagadó, azt az ellene felhozott vádak szerint tevőlegesen támadó Budaházy György mellett. Az Erzsébet téri demonstráción többen gárdista egyenruhát öltve, tehát gárdistaként jelentek meg. A jogerős bírói döntéssel nyíltan dacoló Gárda tagjaival és szimpatizánsaival közösséget vállalt a Jobbik elnöke is. Vona Gábor néhány napja egy interjúban arra hivatkozva utasította el a szélsőségesség vádját, hogy pártja a törvényeket betartva vesz részt a politikai küzdelemben. Azóta szóval és tettel egyaránt cáfolta saját kijelentését. Világossá tette, hogy a Jobbik és Gárdája által folyton emlegetett rend csak addig érdekli, amíg a saját rendjéről van szó. Ebben a rendben a törvény betűje és szelleme, valamint a bíróság döntése másodlagos, ha nem tetszik a Jobbiknak. A „spontán” tüntetés kategóriájára helytelenül hivatkozó gyűlöletpárti demonstrálók magától értetődő természetességgel zsidózták le a rendőröket, megcsúfolva a véleménynyilvánítás szabadságának elvét, ezzel nem csak a rendőrök emberi méltóságát sértve meg.
 
Liberálisként mondjuk: ezt nem hagyhatjuk! Az alkotmányos normákkal és a bírói ítéletekkel tudatosan szembefordulóknak nincs helyük a magyar közéletben, biztosan nem ők azok, akiket védelmeznünk kell. Mi, liberálisként a törvény uralmában hiszünk, amely szerint az állampolgárok felett a törvénynek van hatalma, a törvényeket átlátható, szabályozott eljárás során ki lehet kényszeríteni, és mindenkire ugyanaz a törvény vonatkozik.
 
A törvények akkor igazságosak, ha megvédik a polgárok szabadságát az államtól és, ha szükséges, akár más polgároktól is. A törvény nem mindenható, nem lehet és nem is szabad az emberi viszonyok minden rezdülését jogszabályok irányítása alá vonni. Ám a jog fontos és hatásos eszköz lehet, amelyet használni kell, ha a polgárok különböző csoportjait folytatólagos és szánt szándékkal elkövetett szabadságsérelem éri.
 
Olyan törvényekre és olyan jogalkalmazásra van szüksége a huszonegyedik századi Magyarországnak, amely a gyűlölet áldozatait védelmezi, a gyűlölet terjesztőit megbünteti, és ha kell, lehetetlenné teszi közéleti tevékenységüket.

 

Béki Gabriella

Giczey Péter

Gulyás József

Léderer András

Takács Flóra

Ungár Klára

Velkey Gábor

6 komment · 2 trackback

Címkék: politika jog közélet szabadság liberális gyűlölet szolidaritás

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadsagszolidaritas.blog.hu/api/trackback/id/tr421229663

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mindenes 2009.07.08. 07:57:00

Túl sok a náci szervezet MagyarországonAz MSZP prominensei nem véletlenül beszélnek mérhetetlen rasszizmusról, fasizmusról, vagy olykor nácizmusról Magyarországon. Ebben a kérdésben nem lehet megalkudni, itt nincs helye a maszatolásnak: aki nem határolódi…

Trackback: Legal Eagles 2009.07.07. 16:54:27

Ride, Lou, rideTörtént itt a múlt héten egy és más a mindig izgalmas jogi kérdéseket feszegető Magyar Gárda ügyeiben, ezért aztán megpróbáljuk egy kicsit tisztázni a dolog jogi hátterét. Azt előrebocsátom, hogy igen kevés, mondhatni semmilyen írásos dokum…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rózsa Misi 2009.07.06. 18:58:19

Maximálisan egyet tudok érteni azzal amit megfogalmaztatok.

Magyarországnak vannak létező törvényei, amelyek segíthetnek abban, hogy a társadalmunk békéjét, szélsőséges gyűlölködő neonyilasok ne veszélyeztethessék. A kérdés csupán az, hogy a jogalkalmazó meddig lesz impotens és sunyin gyáva. Mert itt a remek alkalom, hogy lássuk a Gárdisták és a mellettük tüntetők megkapják a méltó és törvényesen szigorú büntetésüket azért, amit elkövettek. De ha megint csak a legenyhébb büntetést egy halovány ejnye-bejnyét kapnak csak, az nem üzen számukra mást, mint hogy csináljátok csak nyugodtan a balhét, nem kell érdemi következményre számítanotok.

Vona Gábor és a Jobbik a betiltott Magyar Gárda működése mellett áll és több ízben is a Gárda melletti kiállásra uszít. Egy párt, amelyik törvénytelen szervezet mellett áll ki, maga is megsérti a törvényt. A törvényünket és Alkotmányunkat nem tisztelő pártok viszont milyen alapon is működhetnek legálisan Magyarországon?

after80 · http://sasfeszek.blog.hu 2009.07.06. 21:35:45

A parlamenti pártok se tisztelik az alkotmányt. Az Mszp-t is fel lehetne oszlatni mert az alapszabályával ellentétesen működik.

amurihal 2009.07.07. 15:05:00

A demokráciának ára van... Ha a társadalomban nem vagyunk képesek erősíteni az immunitást ezen eszmék ellen, akkor felesleges bármilyen törvény. Nem lesz tekintélye.

szcs 2009.07.09. 22:32:31

A Budaházy melletti szimpátia kinyílvánítását jogilag nem lehet bűnpártolásnak tekinteni? Ha igen, miért nem jelentette fel a rendőrség?
Az ordító gyalázkodás, megfélemlítés miatt sem történt feljelentés? Miért?

brickinthewall- 2009.07.10. 00:50:17

törvényekkel nem harcolhatunk a szélsőségek ellen. Próbáljatok meg értékeket képviselni és példát mutatni. Mint a gyermeknevelés. Oly egyszerű:)))

Mutassunk példát, és vállalható utat, kedves barátaim...

Liberté, Egalité, Fraternité! 2009.07.15. 16:48:43

Nem lehet a Budaházy melletti szimpátiatüntetést "bűnpártolásnak" tekinteni. Egyrészt Budaházy jogilag ártatlan, mert nincs jogerősen elítélve. Másrészt a bűnpártolásnak van definíciója, pl. itt:
www.magyarorszag.hu/allampolgar/ugyek/buncsjogorv/csaladbun/bunpart20060627.html/ugyleirasjogi
süti beállítások módosítása